L&R - met sterke wortels op weg naar het succes

Het bedrijf L&R kan terugblikken op meer dan 170 jaar ervaring met verbandmiddelen en medische hulpmiddelen — een trotse geschiedenis, die zich weerspiegelt in onze producten, concepten en service, in hun kwaliteit, hun voortreffelijke functionaliteit en hun therapeutische effectiviteit.

Onze succesformule in de lange bedrijfsgeschiedenis betekent ook: tijdig veranderingen en trends op de gezondheidsmarkt herkennen en proactief in onze bedrijfsactiviteiten integreren.

 1. 01/01/1851

  Julius Lüscher meldt een 'winkel in materiaalwaren' aan onder de firma Julius Lüscher in Frankfurt am Main, Duitsland: de basis voor de firma Lohmann is gelegd. 

 2. 01/01/1899

  Oprichting van de Oostenrijkse onderneming Rauscher als fabrikant en handelsonderneming in chirurgische verbandstoffen en artikelen voor ziekenverpleging in Wenen, Oostenrijk. De onderneming ontwikkelt zich in korte tijd tot een van de voornaamste aanbieders van verbandstoffen en hygiëneproducten in het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. 

 3. 01/01/1900

  In Fahr am Rhein (vandaag een stadswijk van Neuwied, Duitsland) worden nieuwe productiefaciliteiten geopend met ongeveer 60 medewerkers. Deze locatie wordt het nieuwe hoofdkantoor van de onderneming Lohmann. Zinklijmverbanden, pleisters, verband voor brandwonden en steriele wondverbanden worden in het omvangrijke assortiment verbandstoffen opgenomen. Nieuwe succesvolle ontwikkelingen op het gebied van verbandstoffen geven de onderneming in binnen- en buitenland een goede reputatie.

 4. 01/01/1930

  Cellona, de eerste gebruiksklare, gefixeerde gipszwachtel, verandert en vereenvoudigt de gipstechniek wereldwijd. Deze gipszwachtel is in de loop der jaren steeds verder ontwikkeld en verbeterd, en is ook nu nog steeds 'state of the art' op het gebied van eerste hulp bij fracturen.

 5. 01/01/1961

  Rosidal wordt op de markt gebracht - vanuit een afzonderlijke compressiezwachtel is in de loop der jaren een gehele productfamilie ontwikkeld die klanten van over de hele wereld overtuigt door eenvoudige toepassing en hoge kwaliteit.

 6. 01/01/1975

  Rauscher betrekt een nieuw hoofdkantoor in Wenen, Oostenrijk, in de buurt van Auhof, dat ook nu nog een standplaats met een hoofdkantoor-functie is.

 7. 01/01/1987

  Er worden OK-setsystemen op de markt gebracht die momenteel onder de naam Kitpack wereldwijd bekend zijn. De van fabriekswege samengestelde OK-sets maken een gestandaardiseerde en economische OK-voorbereiding mogelijk. Op dat moment was Kitpack uitsluitend als van fabriekswege samengestelde set verkrijgbaar voor standaardoperaties, maar nu kunnen de sets ook individueel worden samengesteld.  

 8. 01/01/1988

  Ingebruikname van de vroegere Henkel-Villa in Rengsdorf, Duitsland, als 'Lohmann-college' voor interne opleidingen. 

  In 2016 werd de villa geheel gerenoveerd en als 'L&R College' heropend.

 9. 01/01/1991

  Ingebruikname van het centrale kantoor in Rengsdorf, Duitsland, dat momenteel naast Wenen, Oostenrijk, een van de twee vestigingen met hoofdkantoor-functie is.

 10. 01/01/1998

  Succesvolle fusie van de Duitse onderneming Lohmann Medical en de Oostenrijkse onderneming Rauscher. Hieruit ontwikkelde zich de krachtige internationale L&R-ondernemingsgroep – het ontstaan uit twee ondernemingen is ook nu nog te zien in de twee vestigingen met hoofdkantoor-functie in Rengsdorf, Duitsland, en Wenen, Oostenrijk.

 11. 01/01/2006

  Onder het merk Ratioline biedt L&R moderne gezondheidsproducten voor familie, sport en vrije tijd aan die momenteel in meer dan 3000 apotheken in Duitsland verkrijgbaar zijn.

 12. 01/01/2008

  L&R stapt met het merk Suprasorb CNP in het segment van de medische techniek en biedt sindsdien de modernste oplossingen op het gebied van onderdruk-wondbehandeling.

 13. 01/01/2011

  Een revolutie op het gebied van wondmanagement vindt plaats met het op de markt brengen van de monofilament-vezelpad Debrisoft, die een vrijwel pijnloos en effectief mechanisch débridement in een paar minuten mogelijk maakt. In 2015 wordt het assortiment met de Debrisoft Lolly voor diepe wonden verder uitgebreid.

 14. 01/01/2012

  Met de L&R Academy bundelt L&R zijn omvangrijke na- en bijscholingstrainingen onder één dak. Momenteel worden klanten, partners en medewerkers zowel door interne als door externe trainers wereldwijd opgeleid.

 15. 01/01/2013

  L&R in het Rijk van het Midden. L&R richt een 100 procent dochteronderneming op in China. Na een geslaagde marktontsluiting met L&R-producten op basis van de Chinese joint venture 'Topamed', neemt L&R de volgende stap: de oprichting van een eigen firma L&R China met kantoren in Shanghai en Peking.

 16. 01/01/2014

  L&R groeit verder en neemt de Amerikaanse lymfologie- en compressie-expert Solaris, Inc. over. Door het samenvoegen van de eerdere L&R-activiteiten op de Amerikaanse markt met die van Solaris ontstaat uiteindelijk L&R USA, Inc.

 17. 01/01/2016

  L&R is nu voor het eerst op alle vijf de continenten vertegenwoordigd – oprichting van dochterondernemingen in Australië en Nieuw-Zeeland.

 18. 01/01/2017

  Uit de Britse dochteronderneming Activa Healthcare die al meer dan acht jaar bij de L&R-groep hoort, ontstaat L&R Medical UK Ltd.